Čertovica – Štefánička, kosodrevinu preč z chodníčka!

Tento rok dokončíme, čo sme minulý nestihli. Zaostríme našu pozornosť a ostré píly najmä na úseky medzi Čertovicou a Chatou Milana Rastislava Štefánika. Niektoré prístupové chodníky a aj samotný hrebeňový úsek si pýtajú zástrih či dokončenie tak, aby aspoň ďalších 10 rokov vydržali dobre priechodné. Každá nápomocná ruka padne vhod. Príďte, tešíme sa na vás na brigáde počas víkendu, ktorý by sme si mohli aj predĺžiť od 12. do 15. septembra 2020.

Čo sa chystá? 

Orezávanie, obstrihávanie, odhadzovanie a iné formy pasovania sa s kosodrevinou, konármi a kríkmi pretŕčajúcimi do chodníkov v oblasti medzi Čertovicou a Chatou MRŠ. Cieľom je obnoviť bezprekážkovú priechodnosť, a aj tým podporiť rozvoj turizmu v regióne, ktorý sme si zamilovali. V dobrej partii s chuťou a radosťou urobíme kúsok užitočnej práce.

Kedy a kde?

11. 9. – 15. 9. 2020, stretneme sa v piatok večer od 18.00 hod. v Domčeku horskej služby na Čertovici (Čertovica 263), kde budeme nocovať a rozdelíme si prácu smerom k Chate MRŠ. Terénnym autom sa každý deň priblížime čo najviac ku Kumštovému sedlu a postupne poprepiľujeme chodníky. Podvečer po práci sa budeme vracať na miesto, kde nás auto vyložilo a zvezieme sa na nocľah na Čertovicu.

Pridáš sa k nám?

Uvítame každého, kto chce byť pilčík s motorovou či ručnou pílou, strihač, sekáč, odhadzovač konárov, fotograf či zabávač. Slovom – fyzicky zdatný jedinec s vyvinutou láskou k prírode.

Ako sa prihlásiť na brigádu?

Vyplnením krátkeho prihlasovacieho formulára. Prosím, urobte tak najneskôr do 30.8.2020.

Prihláseným dobrovoľníkom zašleme informácie o detailnom pláne brigády. Pri naplnení kapacity sa ďalší prihlásení stanú náhradníkmi, budeme informovať každého, koho sa to bude týkať.

Čo si treba priniesť?

Každý: pevné topánky, celotelový odev (napr. montérky), dačo proti dažďu (pršiplášť, GoreTex), pracovné rukavice, jedlo na pobyt (prípadne v Domčeku HZS na Čertovici, kde budeme ubytovaní, je možné si pri príchode objednať/kúpiť raňajky), poistenie na hory, dobrá nálada.

Kto má a môže: motorová píla (so skúseným pilčíkom prislúchajúcim k nej), ručná pílka, sekera, mačeta, pákové alebo bežné záhradnícke nožnice, čokoľvek, čím sa dajú strihať tenké konáre.

Vďaka dobrovoľníkom sme prerezali mnohé úseky v Nízkych Tatrách, v reportážach z minulých rokov sa môžete dozvedieť viac o našej práci. Budeme sa tešiť na každý ďalší pár šikovných rúk a za odmenu ponúkame dobrý pocit z užitočnej práce a krásne chvíle strávené v príjemnej partii.

Akciu organizuje Športový klub PARBAT a partneri:- Horské spoločenstvo – útulňa Andrejcová
– Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, odštepný závod Liptovský Hrádok,
– Spolok bývalých urbárnikov pozemkové spoločenstvo Vyšná Boca
– Lesy mesta Brezno
– Správa Národného parku Nízke Tatry, 
– Klub slovenských turistov, Sekcia značenia KST, 
– HIKING.SK – mediálna podpora.

0 comments