Tichá voda opäť brehy myla – reportáž z brigády 7. – 8. 9. 2019

Asi by nikto nespočítal stovky kilometrov nami prechodených po Nízkych Tatrách – v zime, v lete, so snežnicami, na lyžiach, s deťmi v nosiči, vozíku, bruchu, aj len tak. Prešli sme mnohokrát celý hrebeň z východu na západ a naopak, zo severu na juh a späť, nekonečné prístupové chodníky na hrebeň sme si dopriavali pravidelne. V daždi, úpeku, v hmle, vždy pripravení čeliť nástrahám počasia. Najťažšie bolo rozhodnutie zostať doma. Zamilovali sme si tento kraj, jeho pestrosť, malebnosť, jeho ticho i jeho hlas. Aby sa nám ľahšie kráčalo týmito končinami, snažíme sa pravidelne skrášľovať tunajšie turistické chodníky.

Siedmy ročník dobrovoľníckej brigády na spriechodňovanie turistických chodníkov v Nízkych Tatrách sme odštartovali priamo v ich strede – na Čertovici. Obnovený útulný Domček Horskej záchrannej služby poskytol v piatok 6.9.2019 svoje priestory dvadsiatim odhodlaným dobrovoľníkom z rôznych kútov Slovenska. Neodstrašili nás daždivé predpovede a večer sme si dohodli sobotný plán prác, podelili poživeň i náradie. Posilnení čerstvo uvarenou fazuľovicou spod varešky Rasťa z Bratislavy sa ukladáme spať.

Ambícia pomôcť na čo najviac úsekoch turistických chodníkov nás priviedla k vytvoreniu piatich skupiniek a spolu sa nám podarili na piatich miestach tieto výsledky:

 1. Zohraná trojica „Budíčkovia“ sa popasovala s prekážkami na hrebeňovom chodníku červenej značky a spriechodnili úsek od Sedla Priehyba po Čertovicu. Vyzbrojení motorovou pílou, náhradnými lištami, píločkami, bandaskami a čerstvo nabrúsenými nožíkmi na poživeň v sobotu ráno s úsmevmi zamávali z auta a už ich nebolo. Po celodennej pracovnej prechádzke nám aj tento rok boli pri doprave nápomocní priatelia z Lesov SR, o. z. Beňuš, keď chlapcom ušetrili sily a zviezli ich z hrebeňa od Ramže k autu. Prenocovali opäť v Domčeku HZS a v nedeľu dokončili svoje dielo medzi Čertovicou a Ramžou.

2. Traja švárni chlapci z Brezna sa chytili spriechodniť žltý chodník od Nižnej Boce na Rovnú hoľu. Motivovaní osobným zážitkom, v ktorom sa jeden z nich nedávno na tom úseku stratil, sa pri sobotnom prepiľovaní dostali pod Rovnú hoľu. Prichádzajúci dážď ich vyzval ukončiť prácu a ponáhľať sa na Chatu M. R. Štefánika

3. Aj vetrom vyfúkaná a dažďom premočená partia, ktorá sa v sobotu venovala rozširovaniu priechodnosti červeného chodníka nad Čertovicou najmä v okolí Lajštrochu, vďačne privítala ohník v kozube na Štefáničke. Kým ich dážď neodohnal, odpiľovali vysoké konáre kosodreviny, čo sa v zime pod snehovou perinou skláňajú do chodníka tak, že ho zužujú na ťažšie priechodný úzky koridor. Hoci turista sa ním nejako presúka, pre záchranárov znamená spomaľovanie a sťažovanie akcie.

4. Skupinka pod vedením Mareka z Andrejcovej vycerila zuby svojich motorových píl na časti úseku zeleného chodníka medzi Kumštovým a Bocianskym sedlom. Návrat na Čertovicu stihli tesne pred dažďom.

5. Asi najpočetnejšie družstvo utvorili „bežkári“ – geokešeri. Ich pracovité ruky zasahovali na žltom chodníku Mlynnou dolinou z Mýta pod Ďumbierom na Štefáničku a celý ho spriechodnili. Nadviazali družbu s priateľmi značkármi, ktorí túto trasu v sobotu nanovo preznačili. Prvé kvapky dažďa im začali cupkať na chrbát, keď sa z poslednej zákruty chodníka ponáhľali na chatu. Postupne k nim prikvitli zvyšné dva tímy a vzápätí sa všetci s úsmevom sušili, či zohrievali pri dobrotách z ponuky kuchyne.

Podčiarknuté a zhrnuté – cez víkend 7.-8.9.2019 sme si spolu dopriali dávku dobrej roboty v príjemnej kombinácii priateľských zdieľaní a spoznávaní seba i krás našej malej malebnej krajiny. Ďakujeme vám:

  • priatelia, dobrovoľníci, ktorí prichádzate pravidelne alebo ste sa k nám pridali prvýkrát a s odhodlaním i nadšením priložili ruku k dielu, k práci, ktorá má samo-obnovný charakter. Preto sa na vás tešíme opäť o rok.
  • Marek, Rasťo, členovia a podporovatelia dobrovoľnej HZS Nízke Tatry juh a Horského spoločenstva, o. z. (útulňa Andrejcová), ktorí ste nám poskytli znamenité ubytovacie služby v Domčeku HZS na Čertovici.
  • chatár Igor s milou družinou na Štefánikovej chate. Vaša ochota, štedrosť, ústretovosť, trpezlivosť a ukuchtenie lahodných jedál i nápojov v kombinácii s teplom ohňa v krbe v nás podnietili nepopísateľne príjemnú pohodu (mimochodom čaj na vašej chate mnohí považujeme za široko-ďaleko najlepší).
  • páni z Lesov SR, o. z. Beňuš a z Lesov mesta Brezno, ušetrili ste nám cenné sily a čas pri doprave z hrebeňa.
  • Klub slovenských turistov, za vašu neúnavnú pomoc pri obnove značenia, tentokrát žltého chodníka Mlynnej doliny.
  • Martin Varga s tímom, vaše zdravé delikatesné tyčinky s inovatívnymi chuťami sme opäť s pôžitkom objavovali.
  • dobrovoľní prieskumníci priechodnosti chodníkov z firmy DXC Technology Slovakia.
  • ľudia i okolnosti, o ktorých sme možno ani netušili, a boli nám nápomocné.

Budúci rok, keď nám bude dopriate, by sme radi dokončili chodníky na úseku medzi Čertovicou a Chatou M. R. Š., čo sme tento rok nestihli alebo aj chodníky od Čertovice na východ, na ktoré každoročne čosi napadá. Ak by nám bolo málo, máme aj ďalšie tipy. Práce je dosť, tešíme sa na vás opäť.

Za fotografie ďakujeme Jane Adamovej, Bohušovi Mišovičovi, Ľubovi a Jančimu Hošalovcom a Mirovi Nepšinskému.

0 comments