Pokračujeme: Čertovica – Štefánička, kosodrevinu preč z chodníčka!

Tento rok zaostríme našu pozornosť a ostré píly najmä na úseky medzi Čertovicou a Chatou Milana Rastislava Štefánika. Niektoré prístupové chodníky a aj samotný hrebeňový úsek si pýtajú zástrih či dokončenie tak, aby aspoň ďalších 10 rokov vydržali dobre priechodné. Každá nápomocná ruka padne vhod. Príďte, tešíme sa na vás na brigáde 7. a 8. septembra 2019.

Čo sa chystá? 

Orezávanie, obstrihávanie, odhadzovanie a iné formy pasovania sa s kosodrevinou, konármi a kríkmi pretŕčajúcimi do chodníkov v oblasti medzi Čertovicou a Chatou MRŠ. Cieľom je obnoviť bezprekážkovú priechodnosť, a aj tým podporiť rozvoj turizmu v regióne, ktorý sme si zamilovali. V dobrej partii s chuťou a radosťou urobíme kúsok užitočnej práce.

Kedy a kde?

6. – 8. 9. 2019, stretneme sa v piatok večer od 18.00 hod. v Domčeku horskej služby na Čertovici (Čertovica 263), kde prenocujeme do soboty a rozdelíme si prácu smerom k Chate MRŠ. V sobotu večer prenocujeme na Chate MRŠ. V nedeľu po práci sa vrátime k autám/spojom na Čertovicu.

Pridáš sa k nám?

Uvítame každého, kto chce byť pilčík s motorovou či ručnou pílou, strihač, sekáč, odhadzovač konárov, fotograf či zabávač. Slovom – fyzicky zdatný jedinec s vyvinutou láskou k prírode.

Ako sa prihlásiť na brigádu?

Vyplnením krátkeho prihlasovacieho formulára. Prosím, urobte tak najneskôr do 25.8.2019.

Prihláseným dobrovoľníkom zašleme informácie o detailnom pláne brigády.

Čo si treba priniesť?

Každý: pevné topánky, celotelový odev (napr. montérky), dačo proti dažďu (pršiplášť, GoreTex), pracovné rukavice, jedlo na víkend, poistenie na hory, dobrá nálada.

Kto má a môže: motorová píla (so skúseným pilčíkom prislúchajúcim k nej), ručná pílka, sekera, mačeta, pákové alebo bežné záhradnícke nožnice, čokoľvek, čím sa dajú strihať tenké konáre.

Vďaka dobrovoľníkom sme prerezali mnohé úseky v Nízkych Tatrách, v reportážach z minulých rokov sa môžete dozvedieť viac o našej práci. Budeme sa tešiť na každý ďalší pár šikovných rúk a za odmenu ponúkame dobrý pocit z užitočnej práce a krásne chvíle strávené v príjemnej partii.

Akciu organizuje Športový klub PARBAT a partneri:- Útulňa Andrejcová
– Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, odštepný závod Beňuš,
– Spolok bývalých urbárnikov pozemkové spoločenstvo Vyšná Boca
– Lesy mesta Brezno
– Správa Národného parku Nízke Tatry, 
– Klub slovenských turistov, Sekcia značenia KST, 
– HIKING.SK – mediálna podpora.

0 comments